Wat zijn menukaarten?

Wat zijn menukaarten? Menukaarten zijn lijsten van gerechten of menu’s die in een horecagelegenheid geserveerd worden. Het idee van een menukaart is het op een verzorgde manier je gerechten of menu’s te presenteren voor je gasten. Vroeger gebeuren dit bijna altijd met de klassieke-menukaart. Tegenwoordig zie je steeds meer creatieve presentaties mogelijk waarop gerechten en menu’s gepresenteerd kunnen worden. Ik zal hieronder een aantal veelvoorkomende menukaarten opsommen:

Wat zijn menukaarten

Klassieke/moderne-menuboeken

Als we even terug gaan in de tijd weten we niet beter, dan als je naar een restaurant ging, je een bordeaux rode of bruine map in handen kreeg met daarin de gerechten en menu’s van het restaurant gepresenteerd. Daar is gelukkig veel in veranderd. Er is veel veranderd in de interieurs van de horecagelegenheden van vroeger en nu. Ook de menuboeken/menukaarten hebben een metamorfose doorgemaakt. Tegenwoordig zie je steeds vaker dat de menukaart helemaal past in het interieur van het restaurant. Als horeca-eigenaar of interieurontwerper heb je alle mogelijkheden de menuboeken helemaal zelf samen te stellen. Zo hebben ze keuze uit meer dan 1000 materialen in alle kleuren, structuren en verschillende types. Kunnen ze zelf het formaat kiezen en hebben ze ook nog is veel mogelijkheden over hoe de menu’s in de map gebonden worden. Op deze manier kunnen ze de menukaart helemaal passend maken aan het interieur. In veel restaurants worden ook de dranken en desserts in de menukaart verwerkt. Er zijn ook horecagelegenheden die daar aparte boeken voor hebben. Je kunt de menuboeken onderverdelen in:

  1. Menukaarten
  2. Drankkaarten
  3. Dessertkaarten
  4. Wijnkaarten
Menukaart Restaurant

De menukaart is bedoeld om de menu’s en gerechten van een eetgelegenheid in te presenteren. Menukaarten zijn lux afgewerkte boeken waar de menu’s in geklemd kunnen worden of waar hoezen of passe-partouts in zitten om daar de menu’s in te schuiven. Je kunt menukaarten kopen in de groothandel of bestellen op een webshop op het internet. Je kunt er ook voor kiezen een menukaart te laten ontwerpen en maken door een menukaartenmaker. Vaak zijn de kosten hiervoor niets meer of zelfs goedkoper omdat omdat je rechtstreeks bij de menukaartenmaker besteld. De kwaliteit en afwerking is ook een stuk beter en je kunt ook nog je eigen logo op de menukaart laten drukken als je dat wilt. Als er iets is of je wilt iets weten is het contact ook nog een stuk persoonlijker en ze kunnen je helpen bij al je vragen. Bij Quality Menukaarten heb je de mogelijkheid om je menukaart in 3D te laten tekenen. Dit is een gratis service en zeker een aanrader.

Menukaart Drank

Drankkaarten

Drankkaarten zijn net als menukaarten luxe boeken, maar dan niet bedoeld voor de gerechten en menu’s in te presenteren maar zoals de naam al zegt speciaal ontworpen voor de dranken. Drankkaarten worden vaak gebruikt voor de bar van een horecagelegenheid of hotel, maar worden ook vaak op terrassen gebruikt voor als de keuken nog niet open is of gasten alleen willen drinken. Drankkaarten zijn vaak anders van formaat dan menukaarten. Deze zijn vaak smaller af kleiner dan de menukaarten maar kunnen net als de menukaarten naar eigen inzicht ontworpen worden.

Menukaart Dessert

Dessertkaarten

Dessertkaarten zijn net als menukaarten en drankenkaarten lux afgewerkte boeken bedoeld om de desserts in te presenteren. Een dessertkaart is vaak de laatste kaart die je aan je gasten geeft om de laatste gerechten uit te presenteren. Het dessert is vaak een gerecht die je gasten het goed bij blijft, omdat deze als laatste geserveerd wordt. Een dessertkaart is vaak wat kleiner al de menukaart en kan ook net als de menukaart en drankkaart helemaal naar eigen smaak ontworpen worden.

Menukaart Wijn

Wijnkaarten

De wijnkaart is de perfecte manier om je wijnen te presenteren. Wijnkaarten zijn vaak de Luxte boeken van het restaurant, met zoals de naam al zegt alle wijnen gepresenteerd die verkocht worden in het restaurant. Vaak worden wijnkaarten gepresenteerd in het hogere segment restaurants. Het is een boek met vaak een nog dikkere kaft dan de menukaart. Daarin zitten vaak luxe passe-partouts of soms rechtstreeks papier of hoezen. De meeste restaurants die met een wijnkaart werken hebben deze ook maar enkele op voorraad liggen. Als de gasten om de wijnkaart vragen word er normaal gesproken ook maar één wijnkaart naar een tafel gebracht.

Gedrukte menuboekjes

Wat zijn gedrukte menukaarten, tegenwoordig niet meer weg te denken in de horeca, zijn de gedrukte menukaarten. Je kunt deze vaak gemakkelijk zelf ontwerpen en laten drukken bij veel online drukkerijen die je kunt vinden op Google. Veel horecagelegenheden hebben standaardjes op tafel staan waar de menukaartjes ingeklemd kunnen worden. De kaartjes staan al op tafel voordat de gasten komen en blijven dan ook vaak heel de avond op tafel liggen. Je kunt er ook voor kiezen de gedrukte kaartjes net als de klassieke-menukaart naar tafel te brengen en weer mee te nemen zodra je gasten de bestelling hebben geplaatst.

Digitale menukaarten

Digitale menukaarten kom je tegenwoordig veel tegen in de fastfood sector. Er zijn tegenwoordig steeds meer cafetaria’s, restaria’s en hamburgerrestaurants die gebruik maken van beeldschermen met daarop hun gerechten gepresenteerd. Denk bijvoorbeeld maar aan de McDonald’s. In de meeste McDonald’s zie je meteen als je binnenkomt al een aantal schermen staan waarop je eten op kunt bestellen en afrekenen. Op deze manier kan McDonald’s snel gasten helpen, en besparen ze op personeel!

Placemat-menukaart

De placemat met menukaart is een leuke en slimme oplossing voor je gerechten en menu’s en eventueel drank of desserts te presenteren. Deze menukaart kom je vaak tegen in eetcafés, pannenkoekenhuizen en bistro’s. Place-mats met menukaart zijn gedrukte placemats van papier met daarop alle gerechten en dranken die verkocht worden. Een groot voordeel van een placemat-menukaart is dat uw gasten de hele avond kunnen zien wat er verkocht wordt en daardoor misschien toch nog voor een dessertje kiest of nog een keer terug wil komen omdat ze nog iets lekkers hebben zien staan.

QR-code

Wat zijn digitale menukaarten? Dit is denk ik de nieuwste trend van een menukaart, de QR-code. Je scant hem gemakkelijk met je telefoon. Je opent de menukaart en voer je tafelnummer in als dit nodig is en maakt je bestelling. Je besteld in een handomdraai je drankjes of gerechten zonder dat je hoeft te wachten op een ober, en rekent dit in sommige gevallen meteen af. Kan het nog makkelijker? Vaak word de QR-code gecombineerd met de klassieke of gedrukte menukaart.

Gedrukte menukaart
Menu